Rotumääritelmä

Boerboelin virallinen rotumääritelmä (AKC):

(Käännetty Suomen Boerboelit Ry:n toimesta. Ei saa kopioida tai käyttää ilman lupaa. Alkuperäisellä kielellä olevan rotumääritelmän löydät täältä.)

Yleisvaikutelma: Boerboel kehitettiin 1600-luvulla Etelä-Afrikkaan asettuneiden uudisasukkaiden toimesta puolustamaan maatiloja sekä maanviljelijöitä pedoilta. Lisäksi, sen tehtäviin kuului muun muassa riistan jäljestäminen ja haavoittuneen saaliin paikantaminen sekä pysäyttäminen. Vanhan ajan viljelijät kertoivat tarinoita boerboelin voimasta, ketteryydestä ja urheudesta. Eteläisen Afrikan vaarat ja ankarat olosuhteet karsi heikoimmat yksilöt pois ja luonnonvalinta varmisti, että vain kovimmat koirat selvisi. Boerboelin voimakas suojeluvietti tulisi näkyä tänäkin päivänä rodunomaisessa koirassa. Myös rauhallinen, tasapainoinen ja itsevarma olemus kuuluu rodun ominaisuuksiin. Boerboelin historiaa ja alkuperäistä käyttötarkoitusta tulisi ymmärtää, jotta rotu ja sen ominaisuudet säilyisi ainutlaatuisena Etelä-Afrikan kehittämänä mastiffina. Boerboelin tyyppi, rakenne, tehokas työskentelykyky ja vankka mentaliteetti ovat yhtä arvokkaita piirteitä kuin ulkonäkö, ja edellä mainittuja ominaisuuksia tulisi aina tarkastella kokonaisuutena. Boerboel on ulkonäöltään suuri ja lihaksikas, vahva ja itsevarma koira, jonka tulisi liikkua voimakkaasti ja vaivattomasti. Niin leikkiessä kuin työskennellessä, sekä seisoessa että liikkuessa, boerboelista tulisi aina havaita voiman lisäksi notkeus ja ketteryys.

Koko, mittasuhteet, pääpiirteet: Uroksen ideaalikorkeus on 61-70cm. Nartun ideaalikorkeus on 56-64cm. Kuitenkin olennaisinta on tasapaino, mittasuhteet ja terve liikehdintä. Edellä mainitut piirteet ovat kokoa tärkeämmät. Rungon kokonaispituus tulisi olla säkäkorkeutta suurempi. Rungon pituuden/korkeuden ideaali mittasuhde on 10:9. Rungon kokonaispituus mitataan rintalastasta takapuoleen. Korkeus mitataan lapaluista maahan. Rintakehän syvyys mitataan koiran etujalkojen välistä rinnan keskikohdasta kyynärpäähän saakka. Rinnan syvyyden tulisi olla noin puolet koiran säkäkorkeudesta. Etu- ja takakulmausten tulisi olla sopusuhtaiset koiran tasapainon säilyttämiseksi. Urokset ovat tyypillisesti narttuja isompirunkoisia ja luustoltaan vankempia. Nartut ovat kevyempirakenteisia, kuitenkin säilyttäen rodunomaisen rakenteen ja pääpiirteet.
Huomattava virhe - Huomattavasti epäsopusuhtainen. Käänteiset sukupuolipiirteet.

Pää: Boerboelin erottaa sen vaikuttavasta päästä. Pään tulee olla lohkomainen, leveä, syvä, lihaksikas ja neliönmallinen. Poskien tulee olla täyteläiset ja sopusuhteessa vartaloon. Otsaan syntyy maltillisesti ryppyjä, kun koiran huomio herää. Kallo on neliömäinen, litteä ja lihaksikas. Sygomaattinen kaari (poskiluu) on lihaksikas muttei yliampuva. Otsapenger on erottuva ja lievästi kalteva, ei jyrkkä. Kuono-osa on leveä, syvä ja hieman nenää kohti kapenevä. Sen tulee olla suora ja lähes yhtä tasainen kuin kallo. Kuono-osan mitta tulisi olla hieman yli kolmasosa koko pään pituudesta nenästä niskaan. Sieraimet ovat suuret ja avonaiset, ja nenä on kokonaan musta. Septum (koiran nenässä pystysuorassa oleva viiva) tulee kulkea suoraan alaleukaa kohti. Leuat ovat vahvat, syvät ja leveät, hieman eteenpäin kapenevat. Hampaat ovat valkoiset, vahvat ja oikein sijoitetut. Täydellistä hampaimistoa ja saksipurentaa tulisi suosia. Maksimissaan 0,635cm:n (¼ tuuman) alapurenta hyväksytään. Ylähuuli on löysä ja täyteläinen. Alahuulen yläreunan tulee koskettaa nenän alla olevaa ylähuulen keskiosaa. Sivuprofiilista katsottuna ylähuulet eivät saa ulottua leukaluun alareunan alapuolelle. Alahuuli on tiukka eikä roiku liiotellusti. Silmät ovat keskikokoiset, ei ulkonevat eikä liian syvällä kuopissaan, suoraan eteenpäin katsovat ja kohtalaisen kaukana toisistaan. Ilmeen tulee olla älykäs. Silmäluomien tulee olla tiiviit silmän ympärillä ja täysin pigmentoitu. Niissä ei saa näkyä rakenteellisia heikkouksia. Ideaali silmien väri on tummanruskea mutta kaikki ruskean sävyt hyväksytään - kuitenkin suosien koiran turkkia tummempaa silmien väriä. Korvat ovat keskikokoiset, V:n muotoiset, eteenpäin roikkuvat ja kohtalaisen nahkaiset. Ne suippenevat pyöreään kärkeen, joka ulottuu hieman ylemmäksi suusta lähtevään suoraan linjaan. Korvat ovat leveästi asettuvat, korvalehdet tiiviisti lähellä päätä. Koiran tarkkaillessa ympäristöään korvien yläosa ja kallon tulisi ikän kuin levetä. Kasvojen ilmeen tulisi olla älykäs ja valpas.
Huomattava virhe - Keltaiset silmät ("petolinnun silmät").
Hylkäävä virhe - Sininen/siniset silmä(t), entropion tai ectropion (sisään- tai ulospäin kääntyvät silmäluomen reunat), yläpurenta, yli 0,635cm:n (¼ tuuman) alapurenta, vino suu, pysty- tai muutoin liian kauas kallosta asettuvat korvat.

Kaula, selkälinja, runko: Kaula on vahva ja keskipitkä muodostaen lihaksikkaan kaaren. Niska jatkuu huomaattomasti hartioihin, maltillisesti kasvaen leveyttä aina päästä hartiohin saakka. (Nartuissa lihakset korostuvat vähemmän, kuitenkin säilyttäen tasapainon lihaksikkaan pään ja rungon kanssa). Kaulanahka on havaittavissa mutta häviää rintalastaa kohden.Selkälinja on vankka ja tasainen. Se kulkee suorana lapaluiden takaa lantioon asti. Selkä pysyy vaakasuorana ja tasaisena myös koiran seistessä ja liikkuessa. Aikuisen koiran vatsalinja nousee maltillisesti takajalkoja kohti. Runko on laatikkomainen, lihaksikas ja rotutyypillisesti vankka. Vartalo on syvä ja leveä. Myös selkä on leveä sekä suora, korostaen lihaksikkuutta. Rintakehä on pyöreä ja täyteläinen lapaluiden takaa. Rinta, lantio ja peräpää sulaa toisiinsa täyteläisesti. Lanne on vahva ja lihaksikas, hieman rintakehää ja lantioo kapeampi. Lantio on leveä ja vahva, suora ja litteä, hyvin erottuvalla lihaksistolla. Takapää ei saa olla lapaluita eli säkäkorkeutta korkeampi. Häntä on paksu ja melko korkealle kiinnittynyt. Hännässä tulee olla kunnon karvapeite. Siinä ei saa esiintyä mutkia. Häntä voi olla typistetty tai typistämätön. Typistys tyypillisesti tapahtuu kolmannen tai neljännen häntänikaman kohdalla (huom. Maakohtainen laki). Typistämättömän hännän tulee ylettyä koiran kintereihin asti koiran seistessä. Liikkeessä ollessa häntää kannetaan korkealla, lievästi kaartuen hännänpäätä kohti. Hännän oikeaoppinen kiinnitys ja asento on pituutta tärkeämpi.

Eturaajat: Eturaajat ovat vahvaluustoiset ja lihakset selvästi havaittavissa. Sivusta katsottuna kyynärvarren tulee olla pystysuora kyynärpäästä jalkaterään saakka. Edestä katsottuna etujalkojen tulee olla suorat ja tasaisesti yhdensuuntaiset ilman sisään- tai ulospäin kierrettä. Myöskään varpaat eivät saa kääntyä sisäänpäin. Kyynärpäät ovat hyvin kiinnittyneet, lähellä vartaloa. Eturaajan pituus jalasta kyynärpäähän on noin 50% koiran säkäkorkeudesta. Rintakehä on leveä, syvä ja vahvaoikeaoppisilla, pyöreähköillä kylkiluilla. Rintalihakset ovat hyvin kehittyneet ja selvästi havaittavissa. Olkapäät ovat vahvat ja lihaksikkaat, lievästi viistot, ilman taipumusta löysyyteen. Lapaluut ovat pitkät kohtuullisella kulmauksella. Olkavarsi on sekä pituudeltaan että kulmauksiltaan yhtä suuri kuin lapaluut. Etukäpälät (varpaasta nilkkaan) ovat lyhyet, paksut ja vahvat. Sivusta katsottuna etukäpälä on hieman viistossa. Etutassut ovat suuret, pyöreät, vahvaluustoiset ja kompaktit, ja niiden tulee osoittaa suoraan eteenpäin. Varpaat ovat kaarevat, lyhyillä mielellään mustilla varpaankynsillä. Varpaidenväleissä saisi olla suojaava karvapeite. Etujalkojen kannuskynnet voidaan poistaa (huom. Maakohtainen laki). Tassujen anturat ovat paksut, kestävät ja mustat.

Takaraajat: Takapää on tukeva ja lihaksikas. Takaraajat ovat vahvaluustoiset. Takajalkojen polvet tulee olla vankat, vahvat, kohtalaisen kulmautuneet ja tasapainossa eturaajojen ja -jalkojen kanssa. Näin eturaajat tukevat takaraajojen vahvaa polkaisua ja takavetoisuutta koiran ollessa liikkeessä. Reidet ovat ylhäältä leveät, syvät ja lihaksikkaat sekä sivusta että takaapäin katsottuna. Lihakset ovat silmin havaittavissa myös reisien alaosassa. Lihasten tulee olla täyteläiset ja huomattavat aina kintereisiin saakka. Nilkan ja varpaiden välinen jalanosa tulee olla leveä, suhteellisen lyhyt ja täysin pystysuora. Takajalat osoittavat suoraan eteenpäin. Jos koiralla on kannuskynnet takajaloissa, nämä tyypillisesti poistetaan (huom. Maakohtainen laki).

Turkki ja väritys: Turkki on lyhyt, tiheä, sileä ja kiiltävä. Iho on paksu ja löysä, kuitenkin runkoon hyvin ja tasaisesti istuva. Ihossa on hyvä pigmentti. Hyväksytyt värit ovat punainen, ruskea, punaruskea, fawn, cream, irish marked/piebald sekä missä tahansa hyväksytyssä värissä oleva brindle. Värit hyväksytään joko maskin kanssa tai ilman, tosin musta maski on ihanteellisin. Rajallinen määrä puhtaita valkoisia kohtia jaloissa ja rintamuksessa hyväksytään. Piebald ja irish marked -värisillä koirilla (valkoinen koira värillisin, useimmiten ruskein, merkein) saa olla enintään 33% valkoista turkkia. Muutoin koira hylätään värivirheellisenä. "Ticking/spotting" eli täplikästä valkoista turkkia ei hyväksytä. Boerboel on hyvin pigmentoitu etenkin huulistaan, suulaestaan, silmiä ympäröivästä karvastaan ja ihostaan, nenästään, tassutyynyistään, kynsistään, anuksestaan sekä genitaalialuetta ympäröivästä ihostaan ja karvoistaan.
Hylkäävä virhe - Sininen turkki tai "powder coat" -turkki (sininen tai siniharmaa sävy, joka näyttää puuteroidulta tai "pölyiseltä", eli diluutio) tai mikä tahansa väritys, joka poikkeaa yllä listatuista hyväksytyistä väreistä. Pitkäkarvainen turkki. Minkä tahansa muun kuin mustan värinen nenä.

Liike: Oikeaoppinen liikehdintä on erittäin olennaista boerboelille. Rotu on molossien ketterin ja tämän tulee näkyä koiran liikkuessa. Boerboel kulkee voimakkain liikkein ja varmoin askelin. Sen liikehdinnästä huokuu tarkoituksenmukaisuus. Etupään venytys täydentää vahvaa takapäätä ja -vetoa. Jalkojen ja vartalon tulee liikkua suoralinjaisesti edestä taakse. Vauhdin kasvaessa jalat lähenee toisiaan suuntautuen rungon alle, keskilinjaa kohti. Selkä pysyy vahvana, vankkana ja vakaana ilman ylimääräistä vartalokierrettä.

Luonne: Rotuna boerboel on dominoiva ja älykäs. Sillä on vahva suojeluvietti, ja se on miellyttämisenhaluinen. Boerboel on rauhallinen, vakaa ja itsevarma - toisinaan jopa välinpitämätön - kun sitä lähestytään. Rodun edustajan tulee tunnistaa ja erottaa, milloin kyseessä on todellinen uhka ja milloin ei. Boerboel on perhekoira, joka rakastaa lapsia. Aggressiivisuudesta tai hyökkäävästä asenteesta muita koiria kohtaan ei tule rangaista tai rokottaa koiraa. Näyttelyihin osallistuva yksilö tulee sosialistaa ja kouluttaa siinä määrin, että se kestää vieraan ihmisen käsittelyn.

Virheet: Edellä mainittu kuvaus määrittelee ihanteellisen boerboelin. Kaikista ihanteesta poikkeavista seikoista rangaistaan suhteessa virheen vakavuuteen. Epäsopusuhtaisuus ja/tai epätasapaino. Käänteiset sukupuolipiirteet.

Hylkäävät virheet: Sininen/siniset silmä(t). Yli 0,635cm:n (¼ tuuman) alapurenta. Yläpurenta. Vino suu. Pysty- tai muutoin liian kauas kallosta asettuvat korvat. Sininen turkki tai "powder coat" -turkki (sininen tai siniharmaa sävy, joka näyttää puuteroidulta tai "pölyiseltä", eli diluutio). Yli 33% valkoista koiran turkissa. "Ticking" eli turkin valkoisissa osissa esiintyvää muun väristä täplikkyyttä. Mikä tahansa muu turkin väri kuin rotumääritelmässä listatut hyväksytyt värit. Pitkäkarvainen turkki. Minkä tahansa muun kuin mustan värinen nenä.

Luo kotisivut ilmaiseksi!