Harrastukset

Boerboel on ennen kaikkea aktiivinen käyttökoira, joka ei sovellu pelkästään sohvakoiraksi. Sille ominaiset lajit sisältävät niin fyysisiä kuin henkisiäkin haasteita. Oikeanlaisella koulutuksella saat boerboelista harrastuskaverin monenlaiseen tekemiseen. Vaikka tulevaisuuden haaveissa eivät ole kilpailukentät, on elämä peruskoulutuksen saaneen ja tottelevaisen koiran kanssa huomattavasti helpompaa. Yhdessä tekeminen parantaa koiran ja omistajan suhdetta ja antaa koiralle keinon käyttää energiaansa positiiviseen toimintaan. Kuten jokaisen muunkin rodun kohdalla, myös näissä on eroavaisuuksia yksilöiden välillä. Toiset sopivat johonkin harrastukseen paljon paremmin kuin toiseen. Tässä esiteltyjen lajien lisäksi koirille ja ohjaajille löytyy paljon muitakin lajeja yhteiseen harrastamiseen.

TOKO/Rally-toko
Perustottelevaisuus tulisi olla jokaisen koiran hallussa, mutta boerboelista löytyy potkua myös pidemmälle. TOKOn ja Rally-tokon tavoitteena on koiran ja ohjaajan välinen yhdessä tekemisen ilo. Tottelevaisuutta voi harrastaa myös ilman kilpailullisia tavoitteita.
TOKOsta lisää palveluskoiraliiton sivuilta.
Rally-tokosta lisää Suomen Rally-toko yhdistys ry:n sivuilta.

Viehejuoksu/petojahti
Suuresta koostaan huolimatta boerboel on yllättävän ketterä ja nopea rotu. Joillain boerboeleilla on kohtuullinen tai korkea saalisvietti, joten viehejuoksu ja petojahti ovat omiaan tyydyttämään tätä tarvetta.

Jälki/haku/nosework
Monet boerboelit ovat taitavia käyttämään nenäänsä, joten mikäpä olisi parempi keino hyödyntää tätä taitoa kuin nenätyöskentely. 

Taakanveto/canicross/muut vetolajit
Moni boerboel nauttii saadessaan tehdä fyysistä työtä, joten erilaiset vetolajit ovat yksilöstä riippuen mainio keino hallitusti purkaa ylimääräistä energiaa.
Jos sinä ja koirasi nautitte juoksemisesta, canicross voi olla teille sopiva laji. 
Taakanveto taas on lajina paljon hidastempoisempi ja vedettävä matka on lyhyempi kuin muissa vetolajeissa.
Melkein kaikkia lajeja voit harrastaa joko yksin tai tavoitteellisesti, sillä tarvitset vain sopivat välineet ja varsinkin koiralle hyvin istuvat valjaat. Perusteita erilaisille vetolajeille voi opetella jo pikkupennusta lähtien, mutta raskaita painoja tulisi välttää siihen asti kunnes koira on kuvattu luustoltaan terveeksi.
Vetolajeista lisää Suomen Valjakkourheilijoiden liitto ry:n sivuilta.

Näyttelyt
Toistaiseksi Suomessa ei ole ollut rodulle omia näyttelyitä, mutta ulkomailla pääsee esimerkiksi AKC-rekisteröidyn koiran kanssa AKC alaisiin näyttelyihin. Myös SABBS järjestää vuosittain näyttelyitä rodulle, mutta niihinkin pääsee vain jos asuu Etelä-Afrikassa ja koira on SABBS rekisterissä. Suomessa lähin näyttelyitä vastaava toiminta on mätsärit.

Suojelu/IPO
Boerboeleilla ei ole palveluskoira-oikeuksia, joten Suomessa lajin harrastaminen jää haaveeksi. Ulkomailla kuitenkin löytyy lajia menestyksekkäästi harrastavia boerboeleja, esimerkiksi USAssa.

Kuten jokaisen fyysisen harrastuksen kohdalla, muista koiran oikea lämmittely ja jäähdyttely sekä pidä huoli koiran lihaskunnosta, tarvittaessa hieromalla itse tai ammattilaisen toimesta!

Luo kotisivut ilmaiseksi!